Zwanger! En nu?

Je bent zwanger! Gefeliciteerd! Een spannende tijd breekt voor je aan. Niet alleen voor aanstaand moeders, maar ook voor aanstaand vaders. Er moet van alles geregeld worden terwijl je lichaam verandert en je kindje in je buik groeit. Zodra je zeker weet dat je zwanger bent, kun je je aanmelden bij onze praktijk. Onze assistente maakt dan een afspraak voor een eerste gesprek: de intake.

Image
Zwanger

Eerste afspraak HMC-verloskundigen, Den Haag

De eerste afspraak plannen we rond 8 tot 9 weken zwangerschap. We hebben voor de eerste afspraak speciale dagen, zodat je zowel de eerste echo áls intake gecombineerd in een afspraak krijgt. Wel zo makkelijk! 

We maken graag kennis met je. Hoe gaat het met je? We bespreken eventuele eerdere zwangerschappen en willen graag weten hoe het met je gezondheid is. Rook je? Gebruik je alcohol, drugs of medicijnen? Wij informeren je over de gevolgen. Je krijgt tips en informatiemateriaal om gezond te eten en te leven en we beantwoorden je vragen. Het is ook belangrijk om te weten of er ziektes of aangeboren afwijkingen voorkomen in jouw familie en de familie van de vader. Vaak is het handig als je eventuele partner meekomt, maar het hoeft niet. De eerste afspraak duurt 60 tot 75  minuten. 

Onderzoeken

De meest kinderen komen gezond ter wereld. Toch is er een kleine kans dat je kindje geboren wordt met een aandoening. Als je behoefte hebt aan informatie over testen die je kunt doen om meer te weten te komen over de gezondheid van je kind, vertellen we je hier meer over tijdens de eerste afspraak. Je beslist zelf of je wel of niet een test laat doen. Als je dat wilt, helpen wij je de voor- en de nadelen van de verschillende testen op een rij te zetten. Er zijn 2 soorten onderzoeken:

  1. Screening op down-, edwards- en pataussyndroom (met de combinatietest of de NIPT);
  2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen (met de 20 wekenecho).

Meer informatie over onderzoeken van je ongeboren kind, vind je op de website over prenatale screening van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Image

Bloed prikken

Bij de eerste afspraak krijg je een formulier mee voor een standaard bloedonderzoek aan het begin van de zwangerschap: De 12-weken screening. We laten onder anderen testen wat je bloedgroep is en hoe hoog je ijzer- en glucosegehalte is. Ook kijken we naar bepaalde infectieziekten zoals hepatitis B, hiv en syfilis. Zo krijgen we een goede indruk van je lichamelijke gezondheid en verkleinen we de risico’s voor jou  en je baby tijdens de zwangerschap en de bevalling. Bloed prikken kan elke werkdag op verschillende locaties. Wij krijgen de uitslag en bespreken die met je bij de volgende afspraak. Als er bijzonderheden zijn, nemen we eerder contact met je op.

Image

Vervolgcontroles

Vanaf de 14e week zwangerschap kom je regelmatig voor controle. Zo’n controle duurt ongeveer een kwartier. Indien gewenst kan vaker komen of kun je je een langere afspraak maken, zodat je rustig de tijd hebt voor al je vragen. We onderzoeken je buik, meten je bloeddruk en gewicht en luisteren naar het hartje van je baby. Natuurlijk is er tijd voor al jouw vragen. Omdat we nauw samenwerken met de gynaecologen van HMC kunnen we ook makkelijk overleggen als er zorgen zijn. Als het nodig is, verwijzen we je door voor verder onderzoek of een controle bij de gynaecoloog. Ben je tussen afspraken door ergens ongerust over of heb je vragen? Bel gerust; wij hebben elke werkdag telefonisch spreekuur van 08.30 - 09.00 uur.

Image
HMC Verloskundigen

Hartjesspreekuur

Heb je een korte vraag voor de verloskundige? Wil je iemand in je omgeving het hartje van de baby laten horen? Of vind je het gewoon prettig om een keertje extra naar het hartje van je baby te luisteren? Vanaf 14 weken zwangerschap ben je van harte welkom op ons wekelijkse hartjesspreekuur. We houden dit inloopspreekuur op wisselende tijden. Volg onze Facebookpagina voor de aankondiging van de dagen en tijden. Je hoeft geen afspraak te maken.

September 2020: Omwille van de Covid-maatregelen vervalt hartjesspreekuur momenteel. Bel onze spreekuurassistente om een afspraak te maken extra naar het hartje van de baby te komen luisteren.

Image
Hartjesspreekuur

Echo’s

Tijdens je zwangerschap krijg je standaard een verwijzing voor 3 echo’s:

  1. bij 8 weken (vitaliteitsecho)
  2. tussen 10 en 12 weken (termijnecho)
  3. tussen 18 en 20 weken (de 20 wekenecho)

Als het nodig is, plannen we extra echo’s in. De vitaliteitsecho, termijnecho en eventueel groeiecho rond 32 weken, worden gemaakt in onze praktijk.  Verloskundigen Cornélie en Heleen zijn naast verloskundigen ook echoscopist en maken deze echo's op onze locatie HMC Bronovo.

De 20-weken echo en eventuele andere echo's vinden plaats op de afdeling gynaecologie van HMC Bronovo of HMC Westeinde. Wij adviseren je bij het maken van de echo geen jonge kinderen mee te nemen.

Image
Echo apparaat

Een plan voor de zorg en gezamenlijk overleg

Verloskundigen en gynaecologen overleggen wekelijks in een multidisciplinair overleg. Tijdens dit overleg wordt ook informatie uitgewisseld om zorg af te stemmen op de persoonlijke situatie en wensen van de zwangere. Aan het begin van de zwangerschap wordt toestemming gevraagd om, indien nodig,  gegevens van de zwangere uit te wisselen door het invullen van een toestemmingsformulier.

Image