Aambeien
Aambeien, een onderwerp waar niet iedereen altijd even gemakkelijk over praat. En toch krijgen veel zwangere vrouwen hiermee te maken. Aambeien zijn opgezette/gezwollen bloedvaatjes vanuit de endeldarm, vlak voor de anus. Ze kunnen dus inwendig en uitwendig zitten. Dit is een veel voorkomende klacht tijdens de zwangerschap en dat heeft drie belangrijke oorzaken. Door de groeiende baarmoeder neemt de druk op de bloedvaten toe, en dit wordt bij de bevalling nog wat versterkt. Daarnaast zorgen de hormonen van de zwangerschap ervoor dat de vaatjes wat verslapt zijn.
En als laatste zorgt moeizame ontlasting (obstipatie) ervoor dat de klachten verergeren. Aambeien kunnen een jeukend en/of brandend gevoel geven. Uitwendige aambeien kunnen pijnlijk zijn en bij moeizame ontlasting ook wat bloeden. Wat kan je zelf doen? Koude kompressen of een verkoelende zalf kan verlichting geven. Daarnaast bestaan er speciale cremes voor aambeien, die je zonder recept bij de drogist kan verkrijgen. En probeer ervoor te zorgen dat je je ontlasting zo soepel mogelijk houdt om verergering te voorkomen (zie tips bij onderwerp obstipatie).
Aangifte doen
Wanneer de baby geboren is, moet je binnen 3 werkdagen na de bevalling de geboorteaangifte doen op het gemeentehuis. Er wordt een geboorteakte opgemaakt, die wordt opgenomen in de registers van de burgelijke stand. De aangifte is verplicht, gratis, en moet worden gedaan in de gemeente waar de baby geboren is.
Meer praktische informatie, zoals bijvoorbeeld wat je mee moet nemen, vind je op de website van de gemeente Den Haag.
https://www.denhaag.nl/nl/geboorte-en-adoptie/aangifte-van-geboorte-doe…; Engelse website: https://www.denhaag.nl/en/birth-and-adoption/register-a-birth.htm
Ademhaling
Meer info volgt.
Alcohol
Wanneer je in je zwangerschap alcohol nuttigt, is het belangrijk om je te realiseren dat de verhouding bloed/alcohol bij jou hetzelfde is als bij je ongeboren baby. Dat betekent wanneer jij besluit om één glas wijn te drinken, je alcoholpromillage in je bloed 0,3 is --> maar bij je baby dus ook! Daarnaast is het voor het lijfje van je ongeboren baby ook nog eens een stuk moeilijker om alcohol af te breken. Alcohol blijft dus veel langer in het bloed van je baby in vergelijking met volwassenen. En dat op het moment dat je baby in 9 maanden enorme ontwikkelingen aan het maken is.
Deze ontwikkelingen kunnen verstoord worden door het nuttigen van alcohol in de zwangerschap en daarom is het beter om helemaal geen alcohol te gebruiken. Alcoholgebruik heeft voornamelijk effect op de hersenontwikkeling van de baby, maar kan er ook voor zorgen dat de baby te vroeg geboren wordt en/of een te laag geboortegewicht heeft. Wil je meer weten over de risico’s van het gebruik van alcohol in de zwangerschap, lees dan de folder van ‘de Verloskundige’ eens door. https://deverloskundige.nl/uploads/deverloskundige.nl/knov_client_downl…
A terme
Meer info volgt.
Bandenpijn
Bandenpijn is iets waar bijna elke vrouw in de zwangerschap wel mee te maken krijgt. Maar wat is het eigenlijk? Wanneer je niet zwanger bent is de baarmoeder ongeveer zo groot als een peer. Tijdens de zwangerschap groeit de baarmoeder met de baby mee en neemt dus enorm toe in grootte. Je baarmoeder zit met banden vast aan het bekken. Je kunt de banden een beetje vergelijken met elastieken. Wanneer de baarmoeder zo hard groeit, komt er meer druk op de banden te staan en rekken deze uit.
Dat veroorzaakt een zeurende en/of stekende pijn. Bandenpijn zie je vaak na de 20e week van de zwangerschap, maar kan ook zeker eerder ontstaan (meestal wanneer het niet je 1e zwangerschap is). Je kunt de volgende tips toepassen om bandenpijn te verminderen: - voldoende rust nemen - proberen plotselinge bewegingen te voorkomen - bukken vermijden en niet te zwaar tillen - een warme douche of bijvoorbeeld een kruik kan helpen om de pijn te verzachten. Heb je veel last? Bel ons dan altijd even om te overleggen.
Bekken en rug
Meer info volgt.
Bekkenbodem
Meer info volgt.
Bloedarmoede
Meer info volgt.
Bloedneus
Tijdens de zwangerschap kan een bloedneus makkelijker ontstaan. Als gevolg van de zwangerschapshormonen zijn de slijmvliezen meer doorbloedt en zijn de bloedvatwanden zwakker en daarmee kwetsbaarder. Een bloedneus is vervelend, maar onschuldig. Neem contact op met je huisarts of verloskundige wanneer je heel vaak of langdurig een bloedneus hebt of daarbij veel bloed verliest.
Bloedend tandvlees
Meer info volgt.
Bloedverlies
Meer info volgt.
Borst en tepel
Meer info volgt.
Drugs
Meer info volgt.
Emoties
Meer info volgt.
Erkenning
Indien ouders niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben kan de ouder waar het kind niet uit geboren wordt het kind erkennen. Dit wordt bij voorkeur gedaan voor de 24e zwangerschapsweek. Hiervoor kan je terecht bij de gemeente Den Haag. Alle praktische informatie vindt je op de website van Gemeente Den Haag: https://www.denhaag.nl/nl/geboorte-en-adoptie/erkenning-kind-voor-de-ge… Mocht de erkenning niet tijdens de zwangerschap zijn gedaan, dan is er ook nog de mogelijkheid om dit na de geboorte te doen.
Ook daar is meer over te lezen op de website van de Gemeente Den Haag: https://www.denhaag.nl/nl/geboorte-en-adoptie/erkenning-kind-na-de-gebo… Engels: https://www.denhaag.nl/en/birth-and-adoption/acknowledgment-of-parentho… Erkenning geeft geen gezag, lees hier meer over bij het RIVM: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2017/01/16/gezag-omga…
Foliumzuur
Foliumzuur slikken is belangrijk wanneer je graag zwanger wilt worden of net zwanger bent. Het gebruik van extra foliumzuur verminderd de kans op afwijkingen aan de neurale buis. De neurale buis is het begin van de ruggenmerg en hersenen bij een ongeboren baby. Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11 en zit in veel voedingsproducten. Maar wanneer je zwanger bent of wilt worden, heb je net wat meer nodig. Slik daarom tot en met de 10e week van de zwangerschap elke dag een tabel van 0,4 of 0,5 miligram foliumzuur, verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.
Je lijf heeft ongeveer 4 weken nodig voordat de extra foliumzuur in je lichaam is opgenomen. Wij adviseren dan ook om te starten met foliumzuur wanneer je stopt met anticonceptie. Ben je onverwacht zwanger of sneller dan verwacht, start dan zo snel mogelijk. Ter info: ben je zwanger van een tweeling of heb jij of je partner een voorgeschiedenis met problemen aan de neurale buis? Informeer dan bij je zorgverlener want dan heb je mogelijk extra foliumzuur nodig.
Gewicht
Meer info volgt.
Gespannen borsten
Meer info volgt.
Haarveranderingen
Meer info volgt.
Harde buiken
Mocht de erkenning niet tijdens de zwangerschap zijn gedaan, dan is er ook nog de mogelijkheid om dit na de geboorte te doen. Ook daar is meer over te lezen op de website van de Gemeente Den Haag: https://www.denhaag.nl/nl/geboorte-en-adoptie/erkenning-kind-na-de-gebo…
Hartkloppingen
Hoofdpijn
Huid
Erkenning geeft geen gezag, lees hier meer over bij het RIVM: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2017/01/16/gezag-omga…
Infectieziekten
Meer info volgt.
Jeuk
Meer info volgt.
Kindsbewegingen
Meer info volgt.
Lighouding
Meer info volgt.
Koortslip
Meer info volgt.
Libido (zin in vrijen)
Meer info volgt.
Maag(zuur)
Meer info volgt.
Medicijnen
Meer info volgt.
Misselijkheid
Meer info volgt.
Ontlasting
Meer info volgt.
Plassen
Meer info volgt.
Ramadan
Meer info volgt.
Reizen
Meer info volgt.
Rhesus
Meer info volgt.
Roken
Meer info volgt.
Seksualiteit
Meer info volgt.
Spierkrampen
Meer info volgt.
Sport en beweging
Meer info volgt.
Stemmingswisselingen
Meer info volgt.
Stuitligging
Meer info volgt.
Striae
Meer info volgt.
Vaginale afscheiding
Meer info volgt.
Vaker plassen
In de zwangerschap zal je merken dat je een stuk vaker moet plassen. De groeiende baarmoeder geeft druk op de blaas, waardoor je sneller het gevoel hebt dat je moet plassen, vooral aan het begin van de zwangerschap is dit een belangrijke oorzaak. De baarmoeder bevindt zich dan namelijk nog in het kleine bekken, naarmate van tijd groeit de baarmoeder uit het kleine bekken.
Andere meespelende facoten zijn de urineleiders die in de zwangerschap wijder openstaan en de blaaswand die in de zwangerschap slapper is. Aan het einde van de zwangerschap kan ook gaan meespelen dat de baby op de blaas duwt, waardoor je vaker meoet gaan plassen.
Voeding
Meer info volgt.
Vermoeidheid
Meer info volgt.
Vocht vasthouden
Meer info volgt.
Wellness
Meer info volgt.
Werk
Meer info volgt.
Zwangerschapsdiabetes
Meer info volgt.
Zwangerschapsmasker
Meer info volgt.