Wat is een miskraam?

Bij een miskraam is er geen hartslag (meer) bij het vruchtje. Het vruchtje is - vaak al enige tijd eerder- gestopt met groeien. Dat kan bij voorbeeld komen door een afwijking bij de eicel vlak voor de bevruchting, of wanneer er iets is mis gegaan bij de innesteling. De meeste miskramen vinden plaats vóór 12 weken zwangerschap. Een miskraam wordt bijna nooit veroorzaakt door een erfelijke afwijking bij de ouders. Daarom is verder onderzoek meestal niet nodig, tenzij je meerdere miskramen na elkaar krijgt.

Image
Miskraam

Hoe herken je een miskraam?

Een miskraam kan beginnen met steeds wat licht bloedverlies dat na enkele dagen meer wordt. Maar dat hoeft niet. Ook kan de miskraam in één keer op gang komen. Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn. Ook kun je bloedstolsels verliezen.

Na een miskraam heb je nog ongeveer een week bloedverlies dat steeds minder wordt; net als bij een menstruatie. Soms blijkt bij een echo dat de vrucht niet meer in leven is. Dat wordt een ‘missed abortion’ genoemd. Een zwangerschapstest kan bij een miskraam toch een positief resultaat geven, omdat er vaak nog zwangerschapshormonen in je lichaam zitten.

Image

Kun je een miskraam voorkomen?

Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het, zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Van vrijen, fietsen of bijvoorbeeld paardrijden, kun je geen miskraam krijgen. De kans op een miskraam wordt groter bij overgewicht, het drinken van alcohol en als je op oudere leeftijd zwanger bent.

Image

Ik heb een miskraam - wat nu?

Als blijkt dat je een miskraam hebt, zijn er 3 mogelijkheden:

  • Afwachten: natuurlijke manier
  • Behandeling met medicijnen in het ziekenhuis
  • Ingreep in ziekenhuis (curettage)

Bel ons en wij zullen verschillende mogelijkheden - en wat deze voor jou betekenen - met je bespreken.

Image

Verwerking miskraam

Zeker als je een lang gekoesterd verlangen naar een kind hebt, kan het hebben van een miskraam grote invloed hebben op je gevoelsleven. Het kan erg verwarrend zijn als je je lichamelijk nog helemaal zwanger voelt, terwijl je weet dat de vrucht niet meer in leven is. Na de miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Geef jezelf de tijd om zowel lichamelijk als emotioneel te herstellen. Vrouwen reageren verschillend op een miskraam. Verdriet, ongeloof, boosheid, schrik, onzekerheid, ontkenning of jaloezie: allemaal veel voorkomende emoties. Ook de tijd om een miskraam te verwerken, is voor iedereen anders.

Wat wel vaak hetzelfde is: een gevoel van gemis omdat de zwangerschap plotseling is gestopt. Erover praten, kan helpen. Dat kan met je partner, je verloskundige, een vriendin of iemand aan wie je je verhaal graag kwijt wilt. Hoewel partners niet de lichamelijke verschijnselen ervaren, hebben ook zij te maken met gevoelens van verlies en hulpeloosheid, en het loslaten van verwachtingen. Sommige vrouwen vinden het fijn hun verhaal te delen met vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt. Dat kan zijn met iemand die je persoonlijk kent of juist anoniem, bijvoorbeeld in een besloten Facebook-groep.

Image

Zwanger worden na miskraam

Wil je graag weer zwanger worden na een miskraam? Dan is een goede start van de nieuwe zwangerschap erg belangrijk. Als jij en je partner gezond leven in de periode voordat je zwanger wordt, is de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind het grootst.

Slik foliumzuur (vitamine B11), eet gezond en gevarieerd en beweeg regelmatig. Overgewicht, roken, alcohol - en drugsgebruik zijn risicofactoren. Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen schadelijk zijn. Natuurlijk kun je bij je ons terecht als je wilt praten over een eventuele kinderwens of zo goed mogelijke start van een nieuwe zwangerschap.

Image
Zwanger worden na miskraam