Kinderwens

Heb jij of hebben jullie een zwangerschapswens? Laat je dan goed informeren. Bijvoorbeeld over wanneer je moet starten met het slikken van foliumzuur en vitamine D. Wij vertellen je graag alles over gezond zwanger worden en geven je advies als het langer duurt dan je had gehoopt.

Image
Kinderwens

Moeilijk zwanger worden

Wanneer je verlangt naar het krijgen van een kind, wil je natuurlijk zo snel mogelijk zwanger worden. Als dit na een jaar proberen nog niet gelukt is, kunnen jij en je partner hiervan de oorzaak laten onderzoeken. Het fertiliteitscentrum van HMC biedt hulp aan paren met een onvervulde kinderwens.

Image

Als je wat ouder bent

De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Vrouwen in Nederland zijn gemiddeld iets ouder dan 29 jaar als ze hun eerste kind krijgen. Gemiddeld heb je elke maand 20% kans om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden.

Na je 35ste is de maandelijkse kans nog 10% per maand. Ook heb je op die leeftijd meer kans op een miskraam en problemen tijdens de zwangerschap. Naarmate je ouder bent stijgt ook de kans op een kind met een chromosomale afwijking, zoals het Down syndroom.

Image

Voorbereiden op je eerste afspraak op het spreekuur

De verloskundige geeft je gerichte informatie die op jouw persoonlijke situatie van toepassing is. Een goede voorbereiding op het consult is daarom nodig. Denk daarom vast na over (mogelijk) erfelijke aandoeningen die in je familie voorkomen. Een handige hulp is de website www.zwangerwijzer.nl

Image

Risicofactor

Stelt de verloskundige tijdens het spreekuur een risicofactor vast, dan overleggen we  zo nodig met de gynaecoloog. Mogelijk wordt je verwezen naar je huisarts, een gynaecoloog of een andere specialist.

Image
Kinderwens en Risico

Vruchtbaarheidsbehandeling

Blijkt dat jullie niet ‘op de gewone manier’ zwanger kunnen worden, dan kan je eventueel in aanmerking komen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Een vruchtbaarheidsbehandeling garandeert helaas geen zwangerschap. Het fertiliteitscentrum van HMC biedt hulp aan paren met een onvervulde kinderwens.

Image