Bevallen in het ziekenhuis

Omdat wij alle bevallingen begeleiden op de verloskamers van het HMC Moeder- en Kindcentrum op locatie HMC Westeinde, heb je gegarandeerd een plek om daar te komen bevallen. Wij doen dus geen thuisbevallingen. Als je denkt dat de bevalling begonnen is, neem je telefonisch contact op met de dienstdoende verloskundige. Zij stelt je een aantal vragen om na te gaan of het nodig is dat je naar het ziekenhuis komt.

Natuurlijk kan je partner aanwezig zijn bij de bevalling. Bevallen in het ziekenhuis geeft veel aanstaande ouders een veilig gevoel. Als het nodig is, kan de verloskundige de gynaecoloog inschakelen en alle medische apparatuur is binnen handbereik, zonder dat je verplaatst hoeft te worden.

Image
Bevallen in het ziekenhuis

Bevallen met 1 medisch risico

Als er medische risico’s optreden tijdens de bevalling, neemt bij de meeste verloskundigen een gynaecoloog of verloskundearts de begeleiding van een bevalling over. Alle verloskundigen van ons team zijn extra geschoold in het begeleiden van bevallingen met 1 medisch risico en kunnen je in zo’n geval blijven begeleiden.

Een medisch risico is bijvoorbeeld een indicatie voor pijnbehandeling (zoals de ruggenprik) of het toedienen van een middel om de weeën sterker te maken. Ook als er ontlasting van de baby in het vruchtwater zit, is er sprake van een medisch risico. Zwangeren ervaren het als zeer prettig dat ze in de vertrouwde handen van de eigen verloskundige kunnen blijven. De arts houdt in deze situatie op de achtergrond medische supervisie.

Image
Bevallen met een medisch risico

Bad

Steeds meer vrouwen kiezen voor bevallen in bad en alle voordelen die daarbij horen. Het warme water kan de intensiteit van de weeën verzachten, en het is vaak makkelijker om te ontspannen en een houding te vinden om met de weeën om te gaan.. Ook voor de baby is het warme water een prettige en zachte overgang naar de buitenwereld. In HMC Westeinde kun je onder begeleiding van ons ook in bad bevallen. We beschikken over meerdere baden. Bespreek of deze vorm van bevallen ook voor jou geschikt is.   

Image
Bevallen in bad

Pijnbehandeling

Tijdens de bevalling zijn er verschillende vormen van pijnbehandeling mogelijk. Het lichaam maakt tijdens de bevalling zelf stoffen aan die een pijnstillend effect hebben: endorfinen. Deze zorgen er ook voor dat je je meer afsluit voor de buitenwereld. Het komt regelmatig voor dat vrouwen de weeën ondraaglijk vinden. Dit kan te maken hebben met de verwachtingen die er waren, maar ook het vooruitzicht van de duur van de bevalling speelt mee bij de draagkracht. Uitputting, angst of spanning kunnen ook een rol spelen.

Bij veel vrouwen helpt een warme douche, een warm bad of massage de intensiteit van de weeën te verlichten. Wanneer dit niet voldoende werkt, kan de pijn met medicijnen worden onderdrukt. Wanneer je  tijdens de bevalling te veel pijn ervaart, bespreken we de mogelijkheden, waarna een keuze gemaakt wordt. Elke methode heeft zijn eigen toepassing en zijn voor- en nadelen. Het is verstandig om al tijdens de zwangerschap te praten over de mogelijkheden van pijnbehandeling.

Image
Pijnbehandeling

Voorlichting  

Je bent van harte welkom op onze informatiebijeenkomst ‘Bevallen in HMC’. Tijdens deze bijeenkomst ontvang je van een verloskundige, een gynaecoloog en van verpleegkundigen uitgebreide informatie over bevallen in HMC. Aan het eind van de bijeenkomst geven we een rondleiding door het ziekenhuis.

We laten daarbij zien welke route je neemt op het moment dat je gaat bevallen en je kunt een kijkje nemen in de verloskamers. Er is ook een informatiemarkt waar je verschillende stands met informatie kunt bezoeken. In samenwerking met de lactatiekundigen van het HMC organiseren we ook regelmatig een gratis voorlichtingsavond over borstvoeding. We zullen de voorlichting aan een kleine groep geïnteresseerden geven.

Bekijk de agenda en meld je aan!